Ukusna jesenja pita sa jabukama

10 gastronomskih manifestacija u Srbiji
September 8, 2017
DRŽIMO SE TRADICIJE – recept za ajvar
September 27, 2017
 

Sezona jabuka je uveliko počela, a sa prvim hladnijim danima predstojeće jeseni jabuke su savršeno voće za razne pite i kolače. Cimet, vanila i jabuka su mirisi koji će učiniti da vaš dom miriše slatko i udobno.

Za savršenu jesenju pitu sa jabukama biće vam potrebni sledeći sastojci:

- 180 gr brašna
- jedan prašak za pecivo
- prstohvat soli
- nekoliko jabuka
- 100 gr šećera i 1 kašika šećera
- jedna kesica vanilinog šećera
- jedan limun (izrendati koricu i iscediti sok)
- 60 gr putera (maslac)
- 2 žumanceta
- 130 ml mleka
- okrugli kalup za torte veličine 22 cm

 
Oljuštiti jabuke i iseći ih na tanke šnite i zatim preliti sa isceđenim sokom limuna.

Brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli pomešati u jednu veću posudu. Umutiti dva žumanca sa kristal šećerom i vanilinim šećerom dok ne dobijete gustu i svetlu masu, zatim polako dodajte otopljen i prohlađen puter. Na kraju dodati mleko i izrendanu koricu limuna.

 
Kalup obloziti pek-papirom i lagano uliti testo. Isečene jabuke ravnomerno ređati u krug po testu. Preliti sa ostalih 30 gr otopljenog putera i jednom kašikom šećera.

Peći u predhodno zagrejanoj rerni na 180 C od 40 do 50 minuta ili dok lepo ne porumeni.
Kolač ohladiti i sluziti uz sladoled.




Restoran "Pink"


Solunskih boraca 16


Telefoni

381 11 2502 091
+381 64 6581 998
Gastro vodič je internet portal koji se bavi hranom, pićem, restoranima, životom, glamurom i luksuzom u celini.Gastro vodič je internet portal koji se bavi hranom, pićem, restoranima, životom, glamurom i luksuzom u celini.