Torta od badema

Letnja pita sa breskvama
August 7, 2018
 

Svežina ove torte dolazi od soka od limuna i džema od višanja...

Sastojci za tortu od badema

6 jaja, odvojeno belance i žumance
150 g šećera
1 kašičica soka od limuna
prstohvat soli
120 g mlevenih badema
75 g brašna


Za fil:

125 g maslaca
120 g šećera
120 g mlevenih badema
2 kašičice soka od limuna
Narendana korica jednog limuna
125 ml šlag krema
i još:
5-6 kašičica džema od višanja (malo gušćeg)
100 g listića badema za ukrašavanje

 

Priprema torte od badema

pripremiti lim , podmazati ga i pobrašniti ili samo obložiti papirom za pečenje...dimenzije 33 x 30 a peć uključiti na 180°C
pomešati brašno i mlevene bademe
umutiti bjelanca s malo soli
posebno mutiti žumance sa šećerom i limunovim sokom
u umućena žumanca naizmenično od 3-4 puta dodavati bjelanca i mešavinu brašna i badema..poravnati i peći u zagrejanoj peći 20 - 25 minuta
Izvaditi iz lima, ohladiti i prerezati na tri dela tako da se dobiju tri trake
dok se kora peče napraviti fil: šlag; posebno umutiti maslac i šećer, dodati mlevene bademe, limunovu koricu, sok od limuna.; sve skupa izmiješati
sastaviti tortu: prvu traku namazati džemom od višanja, staviti drugu traku a nju premazati s polovinom fila...na fil staviti treću traku i cielu tortu premazati ostatkom fila na suvomoj tiganju propeći kratko listiće badema, istresti ih na papir za pečenje ili slično da se ohlade pa celu koru prekriti njima...
neka odstoji par sati na hladnom pa poslužiti...





Pivnica Friends


Požeška 41,
Beograd

Telefoni

++381 11 3549 101
+381 64 6411 925
Gastro vodič je internet portal koji se bavi hranom, pićem, restoranima, životom, glamurom i luksuzom u celini.Gastro vodič je internet portal koji se bavi hranom, pićem, restoranima, životom, glamurom i luksuzom u celini.