Savršeno ukrašena jaja

Prolećni boost energije
March 29, 2018
Letnja pita sa breskvama
August 7, 2018
 

Proleće je stiglo, a sa prolećem i najlpši hrišćanski praznik Uskrs. Jedna od glavih karakteristika Uskrsa jeste farbanje jaja.

Bilo da jaja farbaju prirodnim ili veštačkim bojama, svake godine uoči Uskrsa domaćice se trude da nekim novim motivom ili nijansama ukrase uskršnja jaja. Pored tradicionalnih recepta za farbanje u lukovini sa listovima deteline, peršuna ili paprati, evo još nekoliko interesantnih, koji mogu da učine da za ovogodišnji trud dobijete sve pohvale vaših najmilijih.

 

TRADICIJA - Provereno dobre su prirodne boje za jaja koje se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, gospinog cveta, soka od zove. Ukrasiti se mogu sličicama ali i biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat... Ako jaja kuvate u lukovini možete da dodate u vodu i razno aromatično bilje koje daje lep ukus.

MRAMORNA JAJA - Ljuske crnog ili belog luka iseckati na komade. Jaje pokvasiti, uvaljati malo u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi sa bojom.

GUMICE za teglu vezati unakrsno u svim pravcima preko jajeta i farbati.

OBLICI - Izrezati čvršću lepljivu traku na trakice, tačkice, kvadratiće, trougliće, cvetiće, slova, pa lepiti po kuvanim jajima. Staviti ih u najlon čarapu i farbati u željenoj boji.

ČIPKA – jaja skuvati, obmotati najbolje najlon čipkom, dobro je zategnuti preko jaja ali ne previše da ne pukne, i spustiti u pripremljenu boju.

 

SALVETE - Izrežite motive salveta odvajajući slojeve tako da iskoristite samo onaj deo gde se najviše vidi boja. Tvrdo kuvana, još uvek vruća jaja premazati umučenim belancima i lepiti salvete.

TEMPERA - Ako želite da oslikate već ofarbana jaja, u plitkoj činijici razblažite tutkalo, tako da voda bude samo blago zamućena. Još topla jaja uroniti u ovaj rastvor. Kada se osuše oslikati ih motivima po želji temperama.

VOŠTANE BOJE - Skuvana jaja iscrtati voštanim bojama pa tek onda farbati u željenu boju. Na ispisanim mestima farba se neće uhvatiti.

SVILA – isecite stare svilene marame ili kravate na komade tako velike da mogu da obmotaju jaja. Šaru lepo namestiti jer će se kuvanjem potpuno preslikati na jaje. Voditi računa da se štampana strana tkanine okrene prema jajetu. Čvrsto umotati u gazu, staru jastučnicu ili sličnu pamučnu tkaninu, vezati gumicom. Kuvati 20 minuta u vodi u koju su dodate tri kašike sirćeta.

STIKERI – već ofarbana jaja možete ukrasiti manjim stikerima, najbolje onima sa štrasom.

MARKER - Bela jaja ili jaja ofarbana u svetlije boje možete ukrasiti i tako što ćete nacrtati šare ili oči.

Pivnica Friends


Požeška 41,
Beograd

Telefoni

++381 11 3549 101
+381 64 6411 925
Gastro vodič je internet portal koji se bavi hranom, pićem, restoranima, životom, glamurom i luksuzom u celini.Gastro vodič je internet portal koji se bavi hranom, pićem, restoranima, životom, glamurom i luksuzom u celini.