Naoštrite čula i procenite vino koje pijete

Pravilna priprema povrća
February 22, 2017
Ah, taj ručak – svakodnevni stres ili zadovoljstvo?
March 9, 2017
 
Čitava jedna filozofija krije se u vinu. Ovo divno piće najčešće je rezervisano za najsvečanije, ali i najintimnije trenutke. Čašom vina obično nazdravljamo događajima od posebne važnosti.

Ako zaista želite da ga degustirate kako treba i da istovremeno naoštrite njuh za dobra vina, evo šta sve treba da znate.

- Najpre dobro pogledajte vino u čaši, a posebno po obodu čaše. Gledajte boju ii bistrinu. Boja belih vina bi trebalo da se kreće u spektru od nijanse izbledele slame pa do tamno zlatne boje. Ova vina postaju tamnija vremenom, pa u skladu sa tim napravite i prvu ocenu vašeg rajskog pića. Značaj boje vina je ujedno i razlog što se za degustaciju uvek koriste prozirne čaše.
 

 
Boja crvenih vina kreće se od nijanse crvene cigle, pa do modro ljubičaste boje šljive. Crvena vina vremenom počinju da gube boju i naginju ka braonkastim nijansama.

Imajte na umu da za “osmatranje” vina pozadina treba da bude bela.

Odmah nakon ovoga pređite na drugi korak procene.

Nežno zavrtite vino u čaši. To otvara i pojačava aromu vina.

U ovoj fazi treba posmatrati kako vino kvasi zidove čaše. Deblje tragove formiraju ona vina koja sadrže više alkohola i imaju jaču površinsku tenziju.

Sada je vreme i da svoju čašu pomirišete. Držite je na nekoliko centimetara od nosa. Kvalitetna bela vina svojim mirisom podsećaju na voćne ukuse lubenice, dinje, kruške,bresaka, ananasa ili banane. Za razliku od njih, crvena asociraju na borovnicu, šljivu, trešnju ili višnju. Na aromu vašeg pića utiče i bure u kojem je vino stajalo.

Konačno, vreme je i za prvi gutljaj. Vino nikako nemojte odmah gutati već ga zadržite u ustima kako bi ovo divno piće prelilo vaše senzorne ćelije na jeziku i nepcima. Ovo je neophodno zbog toga što različiti delovi jezika reaguju na različite ukuse.

Nakon svega ovoga, spremni ste i za prvi gutljaj. Prepustite se svom osećaju.
Obratite pažnju na teksturu, tj da li vino ima telo i strukturu, da li su komponente dobro uravnotežene i zanimljive.
“Telo” je sposobnost vina da zadovolji veliki broj osećaja u ustima, a “strukturu” čine svi oni osečaji kroz koje vas ovakva degustacija vina vodi.

Možda deluje komplikovano, ali užitak sasvim sigurno neće izostati.
Požurite, pronađite svoje omiljeno vino i uživajte u njemu na pravi način.

A idealno mesto za to je sasvim sigurno restoran Lagano, u Mileševskoj 44, na Vračaru.

Restoran "Lagano"


Mileševska 44, Vračar

Telefoni

++381 11 4058 511
+381 64 6582 007
Gastro vodič je internet portal koji se bavi hranom, pićem, restoranima, životom, glamurom i luksuzom u celini.Gastro vodič je internet portal koji se bavi hranom, pićem, restoranima, životom, glamurom i luksuzom u celini.