Kako pravilno postaviti sto

Savršeno kuvano vino
January 5, 2018
Vafli po receptu iz Belgije
January 26, 2018
 

Da li vam se dešavalo da želite da inpresionirate goste ukusnom hranom koju ste savršeno spremili, ali da ste zaboravili da posvetite i vreme za dekoraciju i pravilno postavljanje stola? Sigurno vam se često dešavalo da vam na proslavama fali još samo to nešto da bi sve bilo savršeno.

 

Savršeno postavljen sto nije samo tu da izgleda lepo već i da vašim gostima na taj način ukaže još jedan vid postovanja. U zavisnosti od toga da li priređujete formalnu ili opuštenu proslavu postoje i posebna pravila za postavku stola.

 

U sredini se nalaze tanjiri, poređani onako kako se služe jela (predjelo, supa, jelo). Nož se postavlja sa desne strane tanjira, a viljuška sa leve. Kašika ide sa desne strane noža sa spoljne strane. Drške escajga moraju biti okrenute prema ivici stola, a oštrice prema tanjiru. Ukoliko služimo ribu kao predjelo potrebno je postaviti poseban pribor za ribu, i to viljuška levo od tanjira sa spoljne strane, a nož desno, između kašike i noža za glavno jelo.Male kašike i viljuške za desert se postavljaju sa gornje strane tanjira tako da drška bude okrenuta desnoj ruci.

U tanjir se stavljaju salvete koje su najčešće bele boje. Salvete ne predstavljaju luksuz, već služe da zaštite odeću od fleka i za brisanje ruku i usta posle jela. Iznad tanjira se nalazi pribor za desert. Isto važi za čaše, kada se služe različite vrste vina. Od spolja ka unutra poređane čaše za vodu, belo i crno vino. Tanjirić za hleb nalazi se sa leve strane, uz koji se može staviti mali nož, koji služi za eventualno mazanje (maslac, kajmak, itd).

Na vama je da samo pratite uputstva i uživate u savršenim proslavama.

Restoran Lagano


Mileševska 44,
Vračar

Telefoni

+381 64 6582 007
+381 11 4058 511
Gastro vodič je internet portal koji se bavi hranom, pićem, restoranima, životom, glamurom i luksuzom u celini.Gastro vodič je internet portal koji se bavi hranom, pićem, restoranima, životom, glamurom i luksuzom u celini.